Presentaties
Ik vind het leuk om lezingen over weven en mijn werk te (komen) geven op locatie.
Als er voldoende animo is kan dat zelfs in het verzamelgebouw Plint17 alwaar mijn ateliertje gevestigd is.
Informatie is aan te vragen via info@sjofoel.nl.
INDIANENVERHALEN
Mijn eerste (weef)presentatie heb ik gemaakt voor de WeekVanHetWeven 2018 bij Hawar in Oldeberkoop. Deze lezing gaat over de (bijna ongelooflijke) ontstaansgeschiedenis van Trade Blankets; kleurrijke dekens uit (noord) Amerika. Door de kleurenpracht en geometrische patronen zijn deze dekens een grote inspiratiebron voor mij. Tijdens de presentatie laat ik dat
aan de hand van weefsels zien.
RAILREED
Het RailReed is een innovatief weefriet waarmee je de dichtheid en breedte van een weefsel eenvoudig kunt variëren. Ook zijn er met het RailReed andere ingrepen mogelijk in weefsels. Deze presentatie is met name voor wevers interessant omdat het over sommige technische aspecten van het weven gaat; enige weefkennis is wel handig.
STOFMAKER
In 2019 heb ik een presentatie over “weven in het algemeen en mijn weefsels in het bijzonder” gemaakt op uitnodiging van de bibliotheek van Arnhem (de Rozet). Deze presentatie is specifiek voor niet-wevers gemaakt en gaat o.a. over de "grondbeginselen" en de mogelijkheden van het weven. En natuurlijk laat ik ook bij deze presentatie voorbeelden zien.
STOF(f)EER
Deze presentatie heb ik gemaakt voor de LandelijkeWeefDag 2019. Het gaat over een Amerikaans meubelbedrijf met een eigen textieldivisie: KNOLL. Een intrigerend bedrijf dat nog steeds bestaat.
Tijdens de presentatie laat ik zien hoe bestaand textiel een inspiratiebron voor eigen werk kán zijn. Ook bij deze lezing zijn veel voorbeelden van de ontstane ontwerpen/weefsels te zien.
RAAKVLAKKEN
Na maanden voorbereiden; plannen; patronen maken en uitweven is de nieuwste presentatie eindelijk klaar. De titel is RAAKVLAKKEN en gaat over bepaalde kunstwerken die mij "geraakt" hebben en mij hebben geinspireerd tot eigen weefontwerpen. En over welke keuzes ik daarbij gemaakt heb om tot deze weefsels te komen. Wanneer kies ik voor een dubbelweefsel of keper en waarom. Enkele weefsels zijn ingelijst waardoor deze lezing gegeven kan worden mét een kleine expositie.